First things first!
Sinds twee jaar leef ik zonder nieuws, kranten, en luister ik amper naar de radio. Ik informeer me via podcasts, onderwerpen die me interesseren en passioneren. Noem me een nerd of wereldvreemd, ik bezie het als een media-dieet!
Mis ik iets?
Nee! Vandaag moest ik naar UZ-Leuven voor een routine controle. Op de parking sprak een wildvreemde me aan: “Heb je’t gehoord, ze hebben een bom laten ontploffen op luchthaven van Zaventem!”. Boem, ook ne goeie morgen, ‘k wist even niet wat zeggen.
In de wachtkamer – met nieuwsflashes op de achtergrond – begonnen de verhalen al een eigen leven te leiden.
Ik luisterde en dacht: “Shit, de media is hier weer serieus paniek aan ’t zaaien!”, maar bij nader inzicht…het is een moeilijke topic, een verhouding tussen media en terrorisme.
Balans vinden tussen goeie informatie en het risico lopen om geweld te promoten.
Sinds tientallen jaren gebruikt terrorisme een strategie om media-aandacht te krijgen en te verspreiden. Dankzij de verspreide nieuwsberichten, komen we – met een muisklik – in elk uithoekje van de wereld aan informatie.
Media en terrorisme
Globalisatie laat toe dat we van overal ter wereld toegang hebben tot het nieuws via radio, tv en het internet. Tegelijkertijd, gebruiken terroristen en radicale groeperingen deze technologie om hun ‘boodschap’ te verspreiden. Vandaag, 22 maart, is het niet anders. IS heeft de aanslagen opgeëist en dit in zoveel mogelijke talen verspreid over het internet. Ze hebben in vele landen leden en sympathisanten die ze willen ‘inspireren’. Deze organisatie heeft veel media-aandacht gekregen en is daardoor in leden aantal toegenomen.
Media-aandacht is een mes dat langs twee kanten snijdt.
(Ook ik heb getwijfeld om dit bericht te publiceren, ‘k ben a-politiek, maar ’t is mijn brain-dump!)
De media informeert die wreedheden om ons bewustzijn te verhogen, tegen geweld en tegen terrorisme. Zowat elk TV-station
en gazet hebben de – voorbije – Parijse wreedheden tot in detail gebracht en beschreven, want ze is relevante en aantrekkelijke inhoud voor de media.
Onze media (Westerse) heeft een welbepaalde censuur-code, geen executies noch lijken.
Is dit voldoende om te voorkomen? Help dit niet eerder om hun doelen te bereiken?
Verhoogde censuur?
Sommigen beweren dat een geknielde man met daarnaast een moordenaar en zwaard in de handen reeds te ver gaat. Iedereen kan voorspellen wat er gaat gebeuren, we kennen het van de movies. Dit is slechts gedeeltelijke censuur, het publiek krijgt de wreedheden te zien, en dat is wat de terroristen willen.
Netwerken die deze stelling verdedigen tonen geen beelden of hebben het niet over de moorden, dat ontkracht de strategie van de terrorist.
Anderen vinden dat het verbergen van informatie niks aan de feiten verandert. Iedere burger heeft recht op waarheid. De media kan voorzichtiger omspringen met beelden, maar hun taak is informeren. Bovendien kan – dankzij het internet – het uitzenden van beeldmateriaal de daders helpen identificeren en inrekenen.
Moeten terroristische aanslagen en massamoorden meer gecensureerd worden?
Stem en deel je mening
[socialpoll id=”2344725″]