Luister hier naar de audio versie
[audioplayer file=”http://degeneralist.be/wp-content/uploads/2017/09/Technieken-die-gezonde-mensen-toepassen_lex_casteleyn_degeneralist.mp3″]
Workshops geven over bewegingstechniek of mensen op Instagram laten zien welke nieuwe moves ik geleerd heb is slechts een klein deel van waar deGeneralist zich mee bezighoud. Meeste mensen weten wel wat ze ‘zouden’ moeten doen, dit is slechts 20% van de strijd. Breken met slechte gewoontes is het grootste obstakel – daar moet 80% van het werk in gestoken worden.
Ik spendeer meer tijd om mensen te motiveren, dan technieken aan te leren, tools mee te geven of blogposts te schrijven.
Iedereen weet dat meer bewegen en minder eten doet vermageren, zover zijn we allemaal mee. Maar wanneer mensen slechte gewoontes door gezonde willen vervangen, reageren we daar allemaal verschillend op. Hetgeen iemand motiveert om te bewegen helpt niet noodzakelijk bij een ander! Sommige vliegen er te heftig in waardoor alle balans zoek raakt, ook niet de juiste oplossing.
Ben jij diegene die moeite heeft met gedragsverandering of verandering tout court, probeer één van volgende technieken eens.
Vindt dewelke die bij jouw past, en die je helpt goede gewoontes bewaren.
Ik schreef eerder al over gezonde gewoontes, in de zin van: wilskracht, discipline en handhaving.
Nu wil ik je handvatten meegeven, here we go!
7 TECHNIEKEN NAAR VERANDERING:
1. Begrijp je ‘Waarom’
De motivatie wat je drijft om je doel te bereiken is uiterst belangrijk.
Mensen die succesvol vermageren of hun gezondheid verbeteren hebben meestal een sterke drijfkracht, een verlangen die groter is dan de ijdelheid om er naakt goed uit te zien. Begrijp me niet verkeerd, ik vind dit niet verkeerd, maar eerder een onvoldoende motivering.
Zo lang mogelijk meekunnen met je kinderen of een serieus gezondheidsprobleem – de bekende wake-up call – zijn motiverende krachten van binnenin jezelf. M’n gezondheidskwestie heeft mijn vrouw – kok des huizes – aangespoord om veel gezonder te gaan eten.
Graaf dieper dan de WAT van je doel, het WAAROM is véél belangrijk – schrijf het op en hang het op zichtbare plaatsen.
Als het niet van de eerste keer lukt, geen probleem!
Verander de manier of tool die je wel helpt om je doel te bereiken.
2. Creëer verantwoording
Ik beloof dat je betere resultaten boekt met meer aansprakelijkheid.
Hoe weet ik dat? Omdat ik experimenteer, omdat ik ook faal en omdat we mensen zijn met veel blablah, beloftes, wensen, verlangens, voornemens, … en weinig acties!
We zijn misschien wel altijd druk-druk-druk bezig, maar niet noodzakelijk met de juiste dingen.
Mijn blog ‘deGeneralist’ is mijn tool. Ik deel mijn experimenten, bevindingen, en inzichten waardoor het lijkt dat ik verantwoording moet afleggen als ik faal.
Die inzet werkt super motiverend om nog meer m’n best te doen – een voorbeeld te stellen.
Of het nu om een coach gaat die regelmatig je voedings- of trainingschema’s controleert, of een trainingspartner die je motiveert om te gaan lopen ‘s morgen vroeg … zoek toerekenbaarheid voor de stappen die je dichter bij je doel brengen.
3. Meet en hou een logboek bij
If you can’t measure it, you can’t improve it
– Peter Drucker
Het nauwkeurig bijhouden van gegevens vind ikzelf echt een pain in the ass – rotvervelend, maar als je wil veranderen = het van moeten!
Wat de doelen van m’n VIP-leden ook zijn: leren hardlopen, gewichtsverlies, micro bewegingen inlassen, betere slaap, noem maar op.
2 redenen om vooruitgang op te volgen:
- Het biedt extra aansprakelijkheid omdat jij weet dat het logboek niet alleen voor jouw ogen bedoeld is.
- De logboeken laten zien. Op die manier hebben we snel door of je vooruitgang boekt of niet. ‘Het’ werkt slechts als je ‘iets’ verandert.
4. Probeer ‘Pairing’
Pairing (of koppelen) is de gemakkelijkste manier om gewoontes te versterken. Het is een methode die gezonde gewoontes versterkt door ze te koppelen aan een activiteit waarvan je geniet.
Bijvoorbeeld, als je moeite hebt om regelmatig te bewegen of te trainen, zoek een een playlist en luister tijdens ‘t sporten naar muziek die oppept en waarvan je vrolijk wordt. Nog een populair voorbeeld, luister naar een podcast of audiobook terwijl je in de auto van en naar het werk pendelt. Kun je moeilijk stilzitten? Profiteer hiervan en doe stretch oefeningen terwijl je je favoriete serie bekijkt. Je kan ook ‘Micro Bewegingen’ doen – check mijn Instagram voor inspiratie – tijdens de reclameblokken.
5. Verwerk hapklare brokjes per keer (sneeuwbaleffect)
Als je (te) veel te snel wilt veranderen, zal je hoogstwaarschijnlijk falen.
Mislukking is niet alleen demotiverend, het ontmoedigt je om ‘gedragsverandering’ opnieuw te proberen.
Anderzijds, als je één kleine stap tegelijk verwerkt, maak je veel meer kans om te slagen.
Worst case scenario: Als een kleine actie dat mogelijks tot succes kon leiden faalt, is dat geen drama, want je hebt er weinig tijd en energie ingestoken.
Best case scenario: Als ‘het’ beter uitdraait dan verwacht, dan is het kleine succes een beloning die je nieuwe kracht en moed geeft om vol te houden.
6. Beloon jezelf
Weten dat je jezelf gaat belonen na het behalen van een subdoel (of een deel-succes) kan een extra motivatie zijn.
Dit is vooral waardevol bij een lange termijn doel dat maanden tot zelfs jaren kan duren. Gaandeweg je kleinere succesjes belonen houd je op het juiste pad.
Bijvoorbeeld, als je er in slaagt om je een ganse week aan bepaalde portie eten te houden, geef jezelf dan een non-food beloning. Bijvoorbeeld een massage, of cinema-avond, …
7. Vermijd de alles of niks mentaliteit
Vrienden, familie, collega’s of dG-leden, allemaal – of toch de meeste – vertellen dat ze neigen naar een ‘alles-of-niks‘, vooral als het draait om eten of trainen. Dit blijkt de ‘ziekelijkste’ houding als het om gezonde gedragsveranderingen (of gewoontes) gaat.
Dit is de reden waarom zoveel mensen niet willen veranderen.
Je kan niet voortdurend in ‘alles’-modus zijn, en als je het zwart-wit benadert heb je maar één optie – ‘NIKS’!
Waarom experimenteren zo weinig mensen?
30-dagen challenge is relatief gemakkelijk uit te houden – I KNOW. Of het nu over om het even welke uitdaging draait: geen suiker, geen koffie, eliminatie dieet, geen seks, geen frisdrank, meer sport, dagelijks mediteren, koud douchen, … het maakt niet uit. Na het experiment bestaat het gevaar om te hervallen, of erger nog te overcompenseren.
Als je ‘Waarom’ duidelijk is en je hebt een intrinsieke motivatie dan ga je volhouden!
Wees vooral niet te streng voor jezelf, je mag falen, daarom heet het experimenteren. Maar als je de voordelen van een gezond experiment duidelijk ‘voelt’, maak er dan een gewoonte van.
Gebruikt wat voor je werkt en negeer de rest!
– Lex’ mantra
PS. Dit wil niet zeggen dat ik mijn nieuw gedrag – in de toekomst – niet kan/wil vervangen door een gezondere gewoonte.
Ooit vertelde me iemand (vergeten wie):
Om te groeien moet je kunnen veranderen – Be water my friend 😉
Meer leesplezier:
Talent is Overrated – Geof Colvin (mijn boeksamenvatting)
Mindlift – Kasper Van Der Meulen
Making Habits, Breaking Habits – Jeremy Dean
Drive: The Surprising Truth About What Motivates Us